Het echte leven in filmische proporties met ‘Real Life”

In het boek ‘Real Life’ van Brandon Taylor volgen we Wallace, één weekend lang. Van zijn moeizaam onderzoek in het lab over geforceerde etentjes met tot elkaar veroordeelde vrienden en wazige nachten op de keukenvloer. Brandon Tayler schreef met Real Life een debuut dat diep snijdt. Los van het campus-verhaal en de wetenschappelijke labtalk krijg je als lezer een inkijk in het leven van de jonge Wallace, onderzoeker en zwarte homoman.
Iedereen Wallace
Als lezer bén je het hoofdpersonage, nog voor je de kans krijgt hem te leren kennen. Je voelt en denkt als hem. Je vergroeit na enkele hoofdstukken met z’n personage en kunt ‘m aan het eind maar moeilijk loslaten. Het is een heerlijk voelbaar verhaal dat de lezer op emotioneel sleeptouw neemt. Het boek vertrekt vanuit Wallace, vanuit zijn blik op alles, een unieke en poëtische doch rauwe inkijk in de gevoelswereld van het hoofdpersonage. Dat doet de auteur aan de hand van prachtig geconstrueerde zinnen, vaak kort en krachtig, en het subtiel wisselen van sfeer en toon. Van passioneel en liefdevol naar dreigend in twee zinnen.
Het échte leven
Met de keuze voor de titel ‘Real Life’ schept Taylor hoge verwachtingen. De manier waar hij schrijft over Wallace’s twijfels en angsten, de kleine dynamieken in grote vriendschappen, het ingebedde racisme, emoties die onderhuids opstapelen en meespelen in allerlei interacties, lossen die verwachtingen helemaal in. Dit is het rauwe dagelijkse leven van Wallace.
Een verhaal over eenzaamheid en vriendschap, over relaties, vooroordelen en misverstanden. Over dingen die onuitgesproken en onderdrukt worden, die beginnen etteren. ‘Real Life’ is emotioneel zwaar, toch blijft het verhaal grappig en meeslepend. De omschrijvingen van situaties en gedachten, van een stuk gebakken vis tot onverwachte seks, weet Taylor met zoveel precisie en oog voor detail uit te werken dat het verhaal, ondanks grote focus op de interne wereld van het hoofdpersonage, toch filmische proporties aanneemt. Een van de weinige boeken die onmiddellijk na uitlezen uitnodigt tot een tweede lezing.