‘t Beste van het varken is de stoofvleessaus – #6

Spread the love

Blijkbaar blijven we nog even binnen de landsgrenzen en gaan we komende maand alvast niet op reis. Er wordt gezegd dat reizen de blik verruimt, dat het je met jezelf confronteert. Dat je jezelf tijdens en na zware inspanningen, nieuwe ontmoetingen of in andere omgevingen tegenkomt. Als je op jezelf bent aangewezen, dan leer je en transformeer je. Het verandert je leven.

Momenteel ga ik zo ver als Bellegem en Marke. Soms wagen we ons eens tot Lauwe of, los erover, Wielsbeke. Dat telt niet als reizen. Ik doe amper zware inspanningen, hoe graag ik mijn 10-minuten workout tutorial en dagelijkse wandelingen daar ook zou willen onder rekenen. Los van een betekenisloze babbel met een tegenligger zijn de nieuwe ontmoetingen onbestaande en de uitzichten zijn soms wat nieuw, maar toegegeven, in hoeverre kan je de Kortrijkse deelgemeenten tot een nieuwe omgeving rekenen? En toch word ik meermaals per dag met mezelf geconfronteerd, in omgevingen die ik maar al te goed ken: de zetel en de hangmat in de tuin.

Blijkbaar zijn verre vliegtuigreizen en maandenlange rugzaktochten dan vooral een excuus om ver en diep te gaan en dan te claimen veranderd te zijn. Blijkt dat we dat nu dus ook in onze eigen living kunnen. Gratis zelfconfrontatie. De democratisering van reflectie, vaak opgezocht in verre landen, vandaag gratis aan huis geleverd. Weliswaar niet in het Amazonewoud, maar in Bellegembos. Het is dus niet dat reizen dat onze blik verruimt, het blijkt het nadenken te zijn. Dat dat vlotter gaat met een rosé op een Indonesisch strand, dan met een Bockor in de living, ook daar twijfel ik aan. Maar ik wil me dan ook niet alle excuses afnemen om na de Corona nog eens de grens over te steken.

Nog zo’n manier om het vakantiegevoel te stimuleren: een barbecue. Eentje met een goed stuk vlees. Het beste van een varken is het lamskroontje. Of een lenteschijf. Wat een lenteschijf is? Geen idee, gewoon besteld zonder vragen. Zoals we massaal frietjes met stoofvleessaus bestellen zonder te vragen waar al dat stoofvlees naartoe is. Niemand die het weet en met een wat geluk was het er nooit. Het beste van het varken is de stoofvleessaus.

Net zoals tijdens vakantieperiodes ontstaan in deze periode enkele nieuwe gewoontes, van applaudisseren om 20u tot dagelijkse aperitieven en een facebookpost op zaterdag. Hoe lang zullen die worden volgehouden, of vervallen we na deze periode genadeloos in onze oude gewoontes? Gedaan met lange wandelingen en de vele buitenlucht, terug op café met bier en sigaretten. De tijd voor het koken en bewegen, de langere aperitiefjes en de ontspannende kledij, dat associëren we met vakantie. Terwijl dit, mocht je dat willen, ook altijd kan blijven duren.


<< Volgende ———————————————————————————————- Vorige >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *