“Zodanig authentiek dat’t plukkevort is”, over valse authenticiteit – #13

Spread the love


Op een brief aan mijn overleden vader, die ik als tekst online had gepost, reageerde iemand: ‘authentiek!’ Toegegeven, het is duidelijk wat die persoon bedoelt, maar toch wat raar dat het als compliment moet dienen.

The Real Authentic-Feel

Onze obsessie met authenticiteit is fake. We willen niet dat iedereen authentiek is. We willen dat iedereen oprecht is en oprecht handelt, dat producten ‘puur’ zijn. Authenticiteit is echter niet per se hetzelfde als oprechtheid. De ‘authentic-feel’ is een marketingtechniek. Dat zegt al genoeg. We willen dat de dingen zijn zoals wij denken dat ze moeten (geweest) zijn. En daardoor dreigen we soms de échte authenticiteit te missen: de dingen zoals ze zijn, een puurheid die soms rauw kan zijn.

In de sociale sector is authenticiteit een voorwaarde, ‘jezelf zijn’ is deel van de basishouding van waaruit je vertrouwensrelaties opbouwt. Steeds vaker hebben studenten en professionele sociaal werkers het daar moeilijk mee. Want om jezelf te zijn moet je weten én aanvaarden wie je nu bent. De nadruk op authenticiteit is zodanig groot dat er vergeten wordt dat authenticiteit iets is wat vanzelf gaat. Bewuste authenticiteit is even authentiek als plastieken kerstbomen op de afgelaste wintermarkten. Té bewust zelfbewust zijn staan authenticiteit in de weg.

Authentieke Pedoseksuelen

Is iedere aanhanger van authenticiteit klaar om alle authentieke individuen te omarmen, in de volledige puurheid van wie zij zijn, ookal betekent die authenticiteit dat pathologisch leugenaars onbezonnen de boel bij elkaar kunnen bedriegen? Willen we dat psychopaten en pedoseksuelen hun authentieke zelve kunnen zijn, dat ze ten volle kunnen thriven, omdat wij kicken op de ‘echtheid’ ervan?

Ik denk van niet. Iemand die zich seksueel aangetrokken voelt tot kinderen moedigen we in onze samenleving niet aan om zijn authentieke zelve te zijn. We geraken er nog maar net over dat mensen (niet) aangetrokken kunnen zijn tot iemand van alle, dezelfde of geen geslachten. Als samenleving zouden we liever hebben dat die pure gevoelens wat onderdrukt worden. We willen enkel artisanaal snoep en bier van échte mannen met baarden, kleine koekjesbakkende grootmoeders met grijs haar en een bril in een gezellig besneeuwd huisje op het Britse platteland, haardvuur en rookpluim inclusief.

Conformistisch zelfontplooien

Jongeren, en ouderen, krijgen dubbele signalen: wordt, wees en ontplooi jezelf. Wees je pure, authentieke ik-je. Maar dan zoals wij het zien. Ondertussen worden ons amper voorbeelden van authenticiteit voorgeschoteld. Politici en partijen die marketingbureau’s inschakelen voor campagnes en communicatie hebben een boodschap te koop. Sociale media toont ons de gelukkige levens van anderen, ieder moment van de dag. Zelden zien we daar stront in het toilet drijven of een close-up van groentenresten in een afwasbak. Nochtans zien we die dingen in ons eigen leven soms meermaals per dag.

Slanke mensen eten yoghurt op borden langs de weg en op onze schermen. Presentatoren moeten lachen en enthousiast zijn terwijl ze radio en TV maken. Terwijl iedereen elkaar de volledige zelfontplooiing toewenst zijn we ons meer dan ooit bewust van de blik en het mogelijke oordeel van anderen. We passen ons aan, aan zaken waarvan wij verwachten dat ze verwacht worden. We verloochenen authenticiteit en zelfontplooiing zodat we kunnen uitplooien als iemand die binnen een plaatje past, en daar heeft niemand wat aan.

Leven en laten leven

Authentiek zijn, is zijn wie je bent. En dat kan iemand zijn die exact weet waar hij/zij voor staat, maar evengoed iemand die zoekende is. Een schreeuw om hulp is authentiek wanneer die persoon écht hulp denkt nodig te hebben. Een passionele moord is authentiek, omdat écht iemand doodgewenst werd. Authentiek zijn is niemand anders zijn. Tenzij dat is wie je bent.

Om te eindigen met een heerlijk authentiek gevoel; geniet allemaal van deze lekker gezellige herfstzondag met een tas dampende koffie, half-productief in een geruite flanellen pyjama. Of in full rubber-fetisjgear vastgebonden op zolder. Elk zijn ding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *